+2510 229492
Mini Cart0

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

espa

Το φυτό Ορτανσία

λουλούδια

Η ορτανσία είναι ένα εντυπωσιακό λουλούδι που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε κλασικό, καθώς τη θυμόμαστε με νοσταλγία ανθισμένη στην αυλή των γονιών μας. Μέχρι και σήμερα, η ορτανσία αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς ανθοφόρους θάμνους που φυτεύεται την εποχή της άνοιξης στον κήπο, ενώ αποτελεί εξαιρετικό φυτό σε γλάστρα για είσοδο σπιτιού, στην αυλή και στο μπαλκόνι. Ανάλογα το είδος, η ορτανσία ανθίζει από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Η ορτανσία είναι ένα φυτό με υπέροχα μεγάλα λουλούδια, σε άσπρο, ροζ ή μπλε χρώμα, ενώ πλέον συναντάμε και ποικιλίες σε μωβ, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις. Τα λουλούδια της είναι ιδιαίτερα δημοφιλή λουλούδια για στολισμό σε βάζο και περιζήτητα σε στολισμούς γάμων και δεξιώσεων.

ortansia 2

Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται ορτανσία για να τη διατηρήσουμε υγιή, με πλούσια βλάστηση και να μας χαρίσει πανέμορφα και εντυπωσιακά λουλούδια με μεγάλη διάρκεια.

Η ορτανσία αναπτύσσεται καλύτερα και ανθοφορεί σε ημισκιερές και δροσερές θέσεις καθώς αγαπά τη ζέστη και την υγρασία, αλλά όχι το έντονο απευθείας ηλιακό φως. Είναι ανθεκτική στην παγωνιά και στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, ωστόσο είναι ευαίσθητη στους δυνατούς ανέμους και ειδικά τους βοριάδες, γι’ αυτό φροντίζουμε να την τοποθετούμε σε προφυλαγμένη θέση. Αν φυτέψουμε την ορτανσία σε γλάστρα, επιλέγουμε αυλή ή μπαλκόνι με ανατολικό ή δυτικό προσανατολισμό που να της εξασφαλίζει προστασία από τον άνεμο. Η ορτανσία μπορεί να φυτευτεί και σε παραθαλάσσια μέρη, καθώς είναι ανθεκτική στα υδροσταγονίδια της θάλασσας και σε εδάφη με σχετικά υψηλή αλατότητα. Κατάλληλη εποχή για να μεταφυτέψουμε την ορτανσία σε μεγαλύτερη γλάστρα είναι στις αρχές της άνοιξης αφού πρώτα την έχουμε κλαδέψει. Η ορτανσία ανήκει στα οξύφυλλα φυτά, όπως επίσης η γαρδένια και η καμέλια, και χρειάζεται όξινο ως ουδέτερο έδαφος για να ευδοκιμήσει. Ιδανικό χώμα για τη μεταφύτευση της ορτανσίας, είναι παραδοσιακά το καστανόχωμα, δηλαδή το χώμα που υπάρχει κάτω από τις καστανιές.

Το πότισμα της ορτανσίας

Η ορτανσία θέλει μικρά και σχετικά συχνά ποτίσματα για να μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια. Ποτίζουμε κάθε 3 μέρες την εποχή της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού χρειάζεται συχνότερο πότισμα κάθε 1-2 μέρες για να αντέξει τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες. Κατά το πότισμα, προσπαθούμε να μη βρέχουμε το φύλλωμα και τα λουλούδια της ορτανσίας για να αποφύγουμε την εμφάνιση ασθενειών στο φύλλωμα και στα λουλούδια της. Η ορτανσία χρειάζεται καλής ποιότητας νερό, καθώς η υπερβολική συσσώρευση αλάτων μπορεί να δημιουργήσει τοξικότητες στα φύλλα της. Ιδανικά, μπορούμε να μαζεύουμε βρόχινο νερό την περίοδο του χειμώνα για να την ποτίζουμε καθώς και να μεταφέρουμε τις γλάστρες μας σε σημείο που πέφτει το νερό της βροχής. Η ορτανσία χρειάζεται αρκετά θρεπτικά στοιχεία όπως το άζωτο, ο φώσφορος, το κάλιο, ο σίδηρος και το μαγνήσιο για να έχει πλούσια βλάστηση και ανθοφορία. Προσθέτουμε λίπασμα μια φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, αποφεύγοντας τις λιπάνσεις κατά την περίοδο του χειμώνα, καθώς και τις ζεστές μέρες του Αυγούστου. Αν η ορτανσία μας εμφανίζει καφέ στίγματα στις άκρες των φύλλων που μετά μαυρίζουν και ξηραίνονται, συνήθως αυτό οφείλεται σε υπερβολική ποσότητα νερού. Καφέ στίγματα στα φύλλα της ορτανσίας μπορεί να παρατηρηθούν όταν η ορτανσία δέχεται απευθείας το έντονο ηλιακό φως, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για να διορθώσουμε το πρόβλημα, μεταφέρουμε την ορτανσία σε φωτεινό σημείο που δεν το χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Αν η ορτανσία εμφανίζει αρχικά κιτρινίσματα στα κορυφαία φύλλα της βλάστησης, παράλληλα οι κεντρικές νευρώσεις των φύλλων μένουν πράσινες, αυτό οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου, κάτι που συμβαίνει κυρίως στις αρχές της άνοιξης.

Το κλάδεμα της Ορτανσίας

Η ορτανσία χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να αναπτύξει ζωηρή βλάστηση και πλούσια ανθοφορία. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της ορτανσίας είναι στο τέλος του χειμώνα, κατά τον μήνα Φεβρουάριο, όταν το φυτό βρίσκεται σε φάση λήθαργου και δεν αναπτύσσει ακόμα καινούρια βλάστηση. Κλαδεύουμε αρκετά τις ορτανσίες, αφήνοντας δύο έως τρεις οφθαλμούς (τα σημεία από τα οποία βγαίνουν οι βλαστοί) μετρώντας από τη βάση και κόβοντας το πάνω μέρος του φυτού, καθώς η ορτανσία ανθίζει σε κλαδιά της τρέχουσας περιόδου. Με το κλάδεμα της ορτανσίας, απομακρύνουμε το φυτικό υλικό που δεν χρειάζεται το φυτό και παράλληλα διατηρούμε το φυτό σε μια συμπαγή και συμμετρική μορφή με δυνατούς ανθοφόρους βλαστούς.

back-top-top
espa